“Det går fort i hockey”, ett välkänt uttryck. De flesta vet att sporten utövas på is, men visste du att ishockey definieras som en bollsport? Nedan kan du läsa mer om sporten, de olika divisionerna samt lite nördig faktakunskap. Om du redan är ett inbitet hockeyfan, är det ett utmärkt tillfälle att repetera kunskaperna. NHL, ishockey-VM eller andra ishockeyevenemang. Vi har biljetter! Köp dina biljetter hos oss och se ishockey i världsklass
En match inom ishockey spelas i 60 minuter fördelat på tre perioder om 20 minuter. Inom hockeyn tillämpas effektiv matchtid. Vid varje spelstopp stoppas klockan, till skillnad från fotboll. Där stannar man inte klockan vid offside och utvisningar.
Totalt är det sex spelare på plan från varje lag, en målvakt och fem utespelare. Vid en utvisning blir det numerärt underläge för det lag som har en spelare utvisad. De har nu bara fyra utespelare istället för fem, vilket kallas för "box play". Motsatsen sker för motståndarlaget, som har numerärt överläge, vilket kallas för "power play". Maximalt kan ett lag ha två utvisade samtidigt. Om ytterligare en utvisning sker, påbörjas inte den förrän en av de andra utvisade spelarna, kommer tillbaka på plan.
“Mindre straffet” är den vanligaste utvisningen. Detta sker om en spelare som gjort en spelförstörelse av det lägre slaget. Straffet ligger på två minuter. Det kan till exempel handla om att hålla fast en annan spelare, vilket benämns "holding". För osportsligt uppträdande var straffet tidigare 10 minuters personlig utvisningstid, vilket kan ske vid tjafs med domaren. Eftersom straffet var personligt drabbades inte laget av numerärt underläge i detta fallet. Det gäller fortfarande inom NHL, men i svensk ishockey ändrades straffet 2014 till 2 min, med numerärt underläge som följd.
Mellan varje period är det en paus på 18 minuter. Lagen samlas i respektive omklädningsrum för vila och taktiksnack. Det huvudsakliga syftet med pausen är att spola isen så att den blir bättre att spela på. Inom NHL utnyttjas också pausen för reklam och annonsering. Under matchen har dessutom varje lag tillgång till time out två gånger. Ishockeylagen kan begära en paus, ett spelstopp på 30 sekunder, in princip när de vill under matchen. Time out kan till exempel utnyttjas när man ligger under i matchen eller när truppens spel inte fungerar som det är tänkt.
Om det står oavgjort när den sista perioden är över, blir det ofta övertidsspel. Ishockeymatchen förlängs då för att förhoppningsvis kora en vinnare. Hur lång tid matchen förlängs beror på division och mästerskap. I seriespelet till SHL förlängs matcherna med max fem minuter. Om det fortfarande står lika efter fem minuters övertid avgörs matchen med straffläggning.
I slutspelet till SHL spelar man istället enligt sudden death principen. Man spelar då tills ett avgörande målskytte sker. Matchen avslutas då.
I SHL och NHL finns det två huvuddomare och två linjedomare. Detta kallas för fyra-domarsystemet. I de lägre divisionerna i Sverige har man endast en huvuddomare. Under en period uppstår det många situationer, där det kan vara svårt att bedöma vad som har hänt. Därav finns det mål-och-videosystem, som filmar matchen. När en osäkerhet uppstår, tar domaren kontakt med med kontrollrummet, där måldomarna ser på repriser av händelsen.
Den moderna hockeyn har sitt ursprung i Kanada. Den utvecklades i slutet av 1800-talet av engelska soldater som var utplacerade i Kanada. De tog influenser från urinvånarnas traditioner och lekar och anpassade landhockeyn så att det gick att spela i ett vinterklimat. Landhockeyn liknar ishockey, men spelas på en gräsplan istället för is. Det är idag två helt olika sporter.
Sägen säger dock att en variant spelades redan på 1500-talet i Nederländerna. Det ryktas om att herdar vände på sina stavar och spelade med hjälp av en improviserad boll.
Till Sverige kom hockeyn i början av 1900-talet. Redan 1912 gick Sverige med i internationella ishockeyförbundet, IIHF, trots att det knappt fanns någon spridning av sporten i Sverige. Istället var det bandyn som dominerade i Sverige och till en början sågs bandyn och hockeyn som två varianter av samma sport. År 1920 var första gången ishockey spelades som en uppvisningssport i de olympiska spelen och Sverige bidrog med ett lag som mestadels bestod av bandyspelare. Trots det gick det bra och Sverige slutade på en respektabel fjärdeplats i OS (Antwerpen 1920). Därefter tog hockeyn fart i Sverige och det nationella förbundet grundades 1922. År 1925 fick bandyn ett eget förbund och idag är det inga tvivel om att det är två olika sporter.
En bidragande orsak till hockeyns framväxt var att Kanada och Sovjetunionen tävlade om att vara den bästa hockeynationen. År 1956 tog Sovjetunionen sitt första OS-guld och utmanade Kanada, som tidigare hade dominerat. Mellan 1963 och 1971 vann Sovjetunionen alla ishockey-VM. Laget omnämns idag som "The big red dominance" och leddes då av Victor Tichonov.
Idag kan vi konstatera att hockeyn blivit alltmer populär, framförallt i de norra delarna av Europa, Asien och Nordamerika. Kanada, den moderna ishockeyns ursprungsland, har till och med ishockey som sin nationalsport.
I Sverige finns det flera ishockeydivisioner, både för damer och herrar.
SHL står för Svenska Hockeyligan och är den högsta divisionen för herrar inom ishockey. I Svenska Hockeyligan ingår det 14 lag, bland annat Djurgården. År 2016 utnämndes SHL till den tredje bästa ligan i världen.
Ishockeyallsvenskan är Sveriges näst högsta division för herrar, efter Svenska hockeyligan. I denna division ingår 14 lag, till exempel Mora. Här spelas matcher med seriemetoden. Det innebär att ett lag måste koras som segrare vid matchens slut. Om det står oavgjort efter 60 minuter förlängs matchen med fem-minuters intervall. Under denna division finns hockeyettan.
Svenska damhockeyligan är den högsta divisionen för damer inom ishockey. Divisionen består av 10 lag. Under Svenska damhockeyligan finns nationella damhockeyligan och därefter kommer damtvåan. Den största skillnaden mellan ishockey för damer och ishockey för herrar är att det inte är tillåtet med tacklingar framifrån inom damhockeyn. Reglerna kom till för att minska skaderisken, eftersom spelarnas ålder samt kroppsbyggnad varierar i större grad inom damhockeyn. Ishockey för damer är inte en lika stor sport som ishockey för herrar. Det dröjde tillexempel enda fram tills 1998 innan ishockey för damer kom med i de Olympiska spelen.
NHL står för National Hockey League och är den högsta ligan i Nordamerika för ishockey. Den är rankad till världens bästa liga och hit skickar länder sina bästa spelare. Från Sverige har vi haft många kända ansikten som har spelat i ligan, bland annat Börje Salming och Henrik Lundqvist. Majoriteten av reglerna är likadana mellan SHL och NHL men det finns några avvikelser, till exempel vad gäller spelplanens mått.
Om ishockey är farligt eller ej beror på vilket perspektiv man har. Det är förknippat med vissa risker att spela ishockey. Kamp är en stor del av spelet och innebär att det är tillåtet att tackla, putta och dra i sina motståndare för att få tag i pucken. Det sker vanligtvis kring målområdet. Föga förvånande är ishockeyn den sport som leder till flest hjärnskakningar i världen. Kanske har du sett en match där en vårdslös tackling mot rinken leder till hjärnskakning och näsblod.
Fotboll och hockey toppar listan över de sporter där flest skador sker men de är också två av världens största sporter. Det finns andra sporter, som inte är lika stora, men som har större andel skadade, till exempel MMA. Den sport som leder till flest allvarliga olyckor i världen är ridsporten. Dessutom finns det många adrenalinfyllda extremsporter, så som fallskärmshoppning där det sällan är många skador. När det väl sker en olycka blir det riktigt, riktigt allvarligt.
Om du gillar att se ishockey på TV har du goda möjligheter till detta. Sverige är en framstående ishockeynation och vårt lag, Tre Kronor, håller hög klass. Matcherna för SHL sänds flera gånger i veckan på C more och inför internationella mästerskap säljs rättigheterna för att sända matcherna till olika TV-bolag. Under ishockey-VM 2021 sände även SVT matcherna. Under 2022 blir det både Ishockey-VM samt OS, där Sverige är direktkvalificerade, och rankas som den fjärde bästa nationen i världen.
Ishockey-VM spelas varje år runt maj och VM 2022 kommer spelas i Finland. Senaste gången Finland stod som värd för mästerskapet var 2013. Då delade man på det tillsammans med Sverige. 2025 kommer Sverige stå värd tillsammans med Danmark. Ishockey-VM anordnas av IIHF, det internationella ishockeyförbundet och schemat för gruppspelet ligger redan live.